Els nens i nenes de primer A han conegut quins seran els seus padrins i madrines de lectura!
L'apadrinament lector és una activitat cooperativa que es realitza en parelles
formades per alumnes de cinquè i sisè d'educació primària (que fan de madrines i padrins de lectura) i els/les alumnes de primer
d'educació primària (que fan de fillols/es). El fet de ser padrí/madrina de lectura representa que l'alumne/a padrí/madrina adquireix el compromís principal de vetllar per l'aprenentatge lector del seu fillol/a.
L’ajuda a aprendre a llegir, alhora que mira d'encomanar-li el gust per la lectura tot
engrescant-lo a llegir.
El dilluns passat vàrem celebrar una petita festa que va permetre que cada padrí/madrina conegués el seu fill/a. Quines ganes de començar!
Els nens i nenes de Cicle Inicial han superat el repte de pujar tota la classe al banc sense caure. S'han ajudat molt entre ell i elles. Són uns grans equilibristes!
Les nenes i nens d’avui
en dia solen ser inquiets i dispersos. A alguns/es els costa agafar el son,
altres estan inclús estressats/estressades. Com ajudar-los a calmar-se i
relaxar-se? Com fer que es concentrin en el que estan fent? La meditació és una
eina senzilla i eficaç, que s’adapta perfectament a les necessitats dels petits
i petites i els pot aportar beneficis immediats.
Durant aquest primer
trimestre les nenes i nens de primer A han començat a realitzar exercisis
bàsics de meditació. La investigació científica ha demostrat que els infants
que practiquen aquests exercicis dormen millor, estan més concentrats i serens,
i es senten més segurs/es.
Si la comunitat científica ens ho recomana, perquè no fer- ho? Som- hi!
Està demostrat que l'aprenentatge no es pot restringir a l'adquisició d'una sèrie de conceptes i procediments relacionats amb les matèries i les assignatures que, tradicionalment, s'han considerat més importants. Així, per exemple, segons investigacions recents en neurociència, l'exercici físic regular pot modificar l'entorn químic i neuronal del cervell, facilitant l'aprenentatge.
L'activitat física genera una sèrie de neurotransmissors (com la serotonina, la noradrenalina i la dopamina) que milloren l'estat d'alerta, l'atenció i la motivació. A partir dels estudis realitzats, es suggereix la necessitat de recórrer a descansos actius cada 25- 30 minuts durant l’horari escolar, que permetin als alumnes moure's.
A la classe de primer A hem introduït durant aquest primer trimestre elsdescansos actius: descansos mentals dissenyats per ajudar els/les nostres alumnes a millorar la seva atenció i concentració. Aquests descansos tenen més beneficis quan impliquen moviment o exercici físic i han de ser de curta durada.
A l’escola Marianao apliquem els coneixements de la Neuroeducació a les nostres aules!
Els nens i nenes de 2n han treballat l'equilibri a les classes d'Educació Física. El repte era passar a l'altra banda del banc sense caure amb l'ajuda dels companys/es. S'han fet moltes abraçades.
Des de l'Escola Marianao, a propòsit del Dia internacional per l'Erradicació de la violència vers les dones, mostrem el rebuig vers la violència que colpeja dones, infants i adolescents i manifestem la necessitat de donar una resposta a la violència estructural que són les violències masclistes.
Al cicle inicicial d'Educació primària hem reflexionat i debatut al voltant del curtmetratge "Ràpsodia per un estofat"(vídeo d'animació que mostra la reproducció dels estereotips i rols de gènere en l'àmbit de la parella així com la desigualtat en l'assumpció del treball domèstic i de cures).
Visibilitzem les violències masclistes en l'àmbit educatiu. Previnguem-les!
Els nens i les nenes de segon estem treballant les monedes i els bitllets. Primer vam repassar les monedes i els bitllets que ja coneixíem i, de seguida, ens vam posar a manipular i a realitzar activitats més significatives per poder entendre el seu valor, aprendre a comptar-los i saber el canvi que ens han de donar quan paguem amb més quantitat de diners del que val el producte.
Els nens i les nenes de 2n estem treballant D'ON VE L'AIGUA? Després de realitzar vàries recerques, converses en grup i activitats de posada en comú, hem arribat a la conclusió que l'aigua segueix un cicle que es repeteix.
Hem creat, per parelles, una representació del que seria el CICLE DE L'AIGUA i ara estem a l'espera de veure que passarà.
Avui dimecres 15 de novembre, tots els grups de Cicle Inicial ( 1r A, 1r B i 2n) hem visitat Can Julià i així hem conegut el procès d'elaboració del vi, la verema.
Hem après nou vocabulari: la verema, la brisa, el most, la rapa, el gotim, el cep, el pàmpol, la fermentació...
Tanmateix, hem descobert que al setembre es recull el raïm i, 9 setmanes després , ja tenim el vi . D'aquí bé la dita " Per Sant Martí, ja està fet el vi".
Ens ha agradat molt descobrir el procès d'elaboració del vi i poder portar a l'escola una ampolla de most fet per nosaltres mateixos/es. Ara podrem observar a classe com és el procès de fermentació del most!!!
Ha sigut un dia molt enriquidor i divertit. Qué bé aprendre i gaudir alhora.!
Durant aquesta setmana hem treballat de manera experimental, manipulativa i vivencial els cinc sentits: GUST, OLFACTE, VISTA, OÏDA I TACTE.
També hem reforçat aquest aprenentatge gaudint amb una de les cançons de la coneguda Dàmaris Gelabert. Compartim amb tots/es vosaltres l'enllaç de la cançó, per si us bé de gust practicar a casa.
A l'àrea d'Educació Física, els nens i nenes de 1r han treballat l'esquema corporal i les diferents parts del cos. Ho han fet a través del joc, ja que amb una corda han creat la seva pròpia silueta i la dels companys/es. Han après molt i s'ho han passat d'allò més bé.
Avui a Educació Física, l'alumnat de 2n ha treballat les diferents parts de cos amb un material atractiu mitjançant el joc. Han gaudit molt amb l'activitat.
Durant el mes d'octubre, l'Éric, el Joel, el Roger i la Valeria s'han preparat un text a casa per compartir-lo amb els/les seus/es companys/es a la classe.
L'han llegit en veu alta i han parlat sobre el text plegats.
Aquesta és una activitat de lectura molt enriquidora ja que la feina prèvia que han de fer a casa és molt important per poder realitzar l'activitat adequadament a la classe.
El passat dia 31, els nens i les nenes de segon vam pintar unes cal·laveres mexicanes la mar de "xules" per guarnir les safates dels berenars de tardor.
Vam ballar la dansa tradicional "PATATUF" i ho vam fer genial. Després vam berenar plegats i no vam deixar ni una engruna!
La lectura ens acompanyarà al llarg de la vida i ens permetrà adquirir coneixements, entendre el món que ens envolta, desenvolupar les nostres emocions i àrees cognitives del cervell, fomentant la nostra capacitat de concentració i d'imaginació.
És per això que als nens i a les nenes de segon ens encanta anar a la biblioteca de l'escola. Allà ens endinsem en un món ple d'aventures i de coneixements.
Sabem que és molt important llegir cada dia una estoneta. Només d'aquesta manera aconseguirem tenir una velocitat lectora adequada per poder comprendre les aventures, misteris, receptes, notícies i d'altres coneixements que tenen guardats aquests petits tresors, els llibres.
Tant a primer A com a primer B estem treballant a l'assignatura de Medi Social, els diferents tipus de famílies que existeixen a la societat actual.
Hem explicat el conte "LA NENA AMB DOS PARES", de l'autor Mel Elliot.
Aquesta història ens ha permès treballar el model de família homoparental, visibilitzar els diferents models familiars que existeixen i cercar aquelles situacions i hàbits que ens definèixen com a família.
Els infants de 1r hem començat a treballar la desena d'una manera manipulativa, per tal d'assolir aquest concepte abstracte.
Hem fet grups de 10 unitats (cigrons i mongetes) que hem introduït en un got (desena). Hem après que una desena (grup de 10) són 10 unitats.
L'assoliment d'aquest concepte els permetrà posteriorment entendre l'operació de suma portant. Tot just acabem de començar i ens queda molt per aprendre, però hem gaudit molt d'aquesta sessió. Continuarem treballant aquest concepte.
La cohesió grupal és un punt clau per a crear un correcte clima dins de les
aules. La convivència entre persones reforça les
relacions entre elles i les experiències de cadascú són
importants per a la creació de vincles d’amistat entre l’alumnat d’una mateixa classe.
És per això que la classe dels "E.T" hem realitzat una activitat per a reforçar, tant el vincle entre companys i companyes com el vincle amb la nostra tutora.
Cadascú de nosaltres hem fet una polsera de boletes de colors i d'altres abaloris i la hem regalat a un altre company o companya. Aquesta polsera està feta amb molta il·lusió i en el moment de donar-la al company o companya que ens havia tocat, havíem de dir-li una cosa ben maca.
D'aquesta manera, tots i totes portarem aquesta polsera que reforçarà allò que estem començant a ser:
Aquesta setmana el grup classe de 1r A ha iniciat els tallers interactius. Hem gaudit aprenent què és una desena, i estimulant la nostra intel·ligència visual-espacial.
La creativitat és qualsevol cosa que algú crea amb les seves pròpies mans, o que és fruit de les seves motivacions artístiques.
Crear és donar forma a qualsevol cosa que existeix a la ment de les persones, és passar a l’acció, és fer-ho palpable.
En el procés de creació, que en un principi és personal, introspectiu, que surt de dintre, arriba un moment en què necessàriament ha de ser compartit amb els altres, ha de sortir del nostre cor, ment…i mostrar-ho als demés, gaudir-ho amb els altres…
Crear i compartir allò que creem han d’anar sempre junts.
Abans de començar els tallers artístics la propera setmana, els nens i les nenes de segon hem gaudit moltíssim potenciant la nostra CREATIVITAT. A partir de materials variats hem hagut de crear allò que se'ns passava per la nostra imaginació, sense cap directriu, sent nosaltres mateixos els guies de la nostra activitat.
Va ser una activitat molt enriquidora i ens ho vam passar pipa!
Les classes de primer A, primer B i segon hem triat a un nen i a una nena per a ser els delegats i les delegades de les nostres classes.
Seran els representats de les nostres classes a la comissió de festes. Aniran a les reunions amb la resta de delegats i delegades i, després, faran el traspàs d'informació a la resta de companys i companyes de la classe.
És una responsabilitat molt important i de ben segur que ho faran genial.
Com cada any el curs ha arribat a la seva fi. Hem estat gaudint plegats del procés d'aprenentatge, duent a terme moltes activitats, participant dels tallers i de les diferents sortides. Ha arribat el moment d'acomiadar-nos, fins al curs vinent. Aquest estiu compartiu moments divertits amb les vostres famílies i aprofiteu per recarregar les vostres piles. Us esperem al setembre plens de molta il·lusió!
Els infants de cicle inicial hem realitzat moltes activitats durant aquesta setmana: Zumba, jocs en família, esmorzar saludable i com no la jornada atlètica.. L'esport adaptat o inclusiu que hem treballat durant la setmana ha estat, basquet a la classe de 1r i Rugbi a la classe de segon.
Divendres passat els nens i les nenes de cicle inicial vam gaudir de la representació en anglès de l'obra "Puff, the magic dragon". L'espectacle va ser molt divertit, vam poder cantar, ballar i conèixer les aventures de l'Àlex, el seu amic el drac Puff i la pirata Mary Read, alhora que practicàvem la llengua anglesa. va ser molt divertit i ens ho vam passar molt bé.
Aquest matí ens hem aixecat i després de vestir-nos hem fet la nostra motxilla. Hem esmorzat entrepà de pernil salat, llet amb Nesquik i/o suc de taronja.
Ens hem anat d'excursió pel Parc del Montnegre i el corredor , on hem vist i sentit la història del " Dolmen de la Pedra Gentil".
També hem visitat l'església de Santa Eulàlia de Tapioles, i la casa que es va construir el pagès Josep Pradell. (tot en ruïnes).
L'últim dinar de colònies arròs amb tomàquet, pollastre al forn i gelat. Tot estava boníssim, com sempre.
Han estat unes colònies molt divertides, on hem jugat, hem fet sabó, hem caminat, hem rigut, hem menjat moltíssim....i moltes coses més. LES MILLORS COLÒNIES DEL MÓN!!!!
Els nens i nenes de cicle inicial, aquest matí hem baixat a la pista gran en assabentar-nos que havia vingut el Conillet de pasqua. Ens ha amagat un ous de xocolata que com a bons investigadors que som els hem trobat de seguida i ens els hem menjat. Gràcies, Conillet de Pasqua!
Després cadascú de nosaltres ha elaborat i decorat la seva mona. A la tarda hem berenat tota l'escola a la pista gran i ens hem divertit ballant!!!
Avui 28 de març els infants de primer i segon hem anat d'excursió a Can Ribas, a Bigues i Riells. Hem dut a terme l'activitat de la volta al món.
Hem viatjat amb avió fins a arribar a Kènia i Tanzània, allà hem visitat i hem pogut entrar a l'interior de la cabana massai feta amb pals, pells d'animals i excrements secs de vaca, per això no fa pudor. Els nens de Kènia i Tanzània no anaven a l'escola i a partir dels 14 anys per demostrar que ja eren homes havien de caçar un lleó. També ens hem vestit com ells, i d'altres companys i companyes de lleó. Com a curiositat ens ha comentat a Kènia són molt alts.
També hem viatjat a Amèrica del Nord, ens han explicat que en aquest continent hi ha moltes tribus, però hem pogut observar de ben a prop els tipis del poblat Sioux. A més ens hem pintat amb fang i/o pintura igual que ells. Com a grans caçadors que eren hem seguit el rastre de diferents petjades pel mig del bosc (os rentador, coiot, esquirol, ...).
I per acabar hem viatjat al Pol Nord, on podien arribar a -50º. Recordeu! A les persones que viuen allà els hi agrada que els hi diguin inuits i no esquimals i construïen la seva pròpia casa l'iglú, fetes amb blocs de gel. El seu mitjà de transport és el trineu tirat per gossos de la neu.
Després de dinar hem fet joc lliure. Ha estat un dia inoblidable, hem gaudit moltíssim!!!!!
Durant aquesta setmana els nens i les nenes de segon han dut a terme dues activitats de seguretat viària.
Dilluns va venir a l'escola el Xavi, un policia que ens ha ensenyat moltes coses sobre les accions importants a tenir en compte quan caminem o juguem pel carrer. VIDA EN TENIM UNA!
Divendres hem anat a la Plaça Teresa Valls i Diví a realitzar un circuit amb bicicleta i/o patinet. A més de passar-ho genial hem après com circular per la "carretera" d'una forma segura.